Vitamínový balíček pre zdravie
Niečo na úvod

Vitamíny sú organické zlúčeniny, ktoré organizmus prijíma v stopových (minimálnych) množstvách. Spolu s bielkovinami, tukmi a sacharidmi patrí k základným zložkám ľudskej potravy. Ľudské telo ich potrebuje na svoju existenciu, no nedokáže si ich spravidla samé vytvárať a musí ich získať. V ideálnom prípade by nám na dopĺňanie všetkých potrebných vitamínov v potrebných množstvách mala stačiť pestrá a rôznorodá strava. To však nie je u mnohých ľudí realitou, mať pravidelne, aspoň raz za deň v jedálničku dostatok zeleniny a ovocia. Preto je ich vhodné doplniť vitamínovými doplnkami.

Spolu rozoznávame 13 základných vitamínov, ktoré sa delia na vitamíny rozpustné v tukoch a na vitamíny rozpustné vo vode.
- Do skupiny vitamínov rozpustných v tukoch zaraďujeme: A, D, E a vitamín K
- Do skupiny vitamínov rozpustných vo vode patria: vitamín C a vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9, B12), ktoré sú dôležité pre metabolizmus sacharidov.

Vitamín A
(retinol) má priaznivý vplyv na udržanie zdravých a silných kostí, krásnej pokožky, na tráviaci trakt a zvyšuje imunitu tým, že telo chráni proti infekciám, zároveň pôsobí zrak. Vitamín A je dôležitým antioxidantom. Odporúčaný denný príjem je 4000 až 5000 mikrojednotiek (IU). Prirodzenou cestou môžeme prijímať vitamín A v rybách a vajciach, ako aj v zelenine (mrkva, brokolica, špenát a.i.). Pri nedostatku vitamínu A hrozí zhoršenie zraku, znižuje potenciu a pohlavný vývoj u detí a zároveň pôsobí negatívne na správnu funkciu imunitného systému.

Vitamín B

Vitamín C
je vo vode rozpustný vitamín nevyhnutný k životu a udržaniu telesného zdravia. V ľudskom tele plní mnoho dôležitých funkcií. Je citlivý na teplo a vysoko citlivý na oxidáciu. Zdrojom vitamínu C sú zelenina a ovocie ako napr. citrusy, zemiaky, kyslá kapusta, paradajky, brokolica, šípky, čierne ríbezle. Pravidelný denný príjem vitamínu C je veľmi dôležitý, pretože ľudské telo si ho nedokáže samostatne syntetizovať. Vitamín C nie je jedovatý. Aj keď jeho dávku zvýšime, v priebehu 24 hodín je nadbytočné množstvo vylúčené močom. Tento vylúčený vitamín nie je pre naše telo zbytočný. Pred tým, než sa ho náš organizmus zbaví, použije ho na likvidáciu volných radikálov, našu ochranu. Vitamín C je vhodné užívať po jedle, pretože na lačno môže spôsobiť miernu hnačku.

Vitamín D
je dôležitý pre vývoj silných kostí a zubov a zároveň je potrebný pre vstrebávanie vápnika z tenkého čreva a mineralizáciu kostí. Z tohto dôvodu, nízky príjem vitamínu D, spôsobuje zmeny v kostiach zvanej krivica u detí a u dospelých osteomalácia. Za normálnych okolností sa vitamín D tvorí v koži pôsobením slnečného žiarenia. Príjem vitamínu D3 zo stravy je obmedzený, vitamín sa vyskytuje iba v rybách, vaječnom žĺtku, mlieku a v mliečnych výrobkoch. Zásoby vitamínu D získané zo slnečného žiarenia počas letných mesiacov vydržia telu do jesene. Preto sa odporúča užívať počas jesene a zimy doplnky stravy, ktoré zaistia dostatočný príjem vitamínu D. Odporúčaný denný príjem je 400 až 800 mikrojednotiek (IU) a pri výraznom nedostatku (avitaminóze) prijímať 1000 až 4000 IU.
Vitamín E
alebo tokoferol je jeden z vitamínov rozpustných v tukoch. Vitamín E sa považuje za účinný antioxidant. Ovplyvňuje tvorbu červených krviniek, zúčastňuje sa obnovy a rastu svalovej hmoty a ďalších tkanív. Je dôležitý pre prevenciu samovoľných potratov, má účinok na potenciu. Podporuje činnosť pohlavných žliaz. Spomaľuje proces starnutia buniek a tkanív, preto sa pridáva do kozmetických prípravkov. Na vitamín E sú bohaté oleje z pšeničných klíčkov, mlieko, maslo, sója, arašidové oriešky, šaláty a mäso.
Vedeli ste...
Jedlé gaštany majú toľko vitamínu C ako citrón, taktiež sú aj zdrojom vitamínu B, minerálov ako draslík, meď, horčík a taktiež obsahujú vlákninu. Konzumácia gaštanov posilňuje imunitný systém.
Ľudský organizmus je odkázaný na pravidelný príjem vitamínu C, nakoľko si ho nevie organizmus vyrábať. Nadbytok sa vylúči močom a preto obvykle nevzniká otrava (na rozdiel od v tuku rozpustných vitamínov).
Citácie
https://sk.wikipedia.org/wiki/Vitam%C3%ADn
https://www.vitaminyprezdravie.sk/aktuality/co-su-to-vitaminy/
https://lekar.sk/clanok/vsetko-co-potrebujete-vediet-o-vitaminoch
https://vitabalans.fi/sk/vyrobok/d-max/
https://www.cas.sk/clanok/2596239/vedeli-ste-jedle-gastany-maju-tolko-vitaminu-c-ako-citron-a-to-nie-je-vsetko/
https://www.klinickafarmakologie.cz/pdfs/far/2005/01/11.pdf